2011. augusztus 19-21.

misssaigon_merkura4

2011 nyarán a musicalfellegvár Sopron!

Miss Saigon A legenda újraéled!

2011 nyarán a musicalfellegvár Sopron! Ezzel a felkiáltással jelentette be Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Török Zoltán az MKB Musical Aréna igazgatója azt a történelminek is nevezhető eseményt, melynek keretében közös produkció keretében mutatják be Sopronban, az MKB Musical Aréna szabadtéri színpadán Claude-Michel Schönberg világhírű musicaljét, a Miss Saigont.

“A musical, amely már legenda” – hangzott a Newsweek kritikája alig néhány héttel a Miss Saigon 1989-es premierje után. S valóban, nem tévedtek, Claude-Michel Schönberg musicalje több tízezerszer ment szerte a világon.

“Musicalek jönnek és mennek, de ez a darab maradandó” – írta a Sunday Times, s az újságírónak igaza lett, hiszen a Miss Saigon a tíz leghosszabb ideje játszott zenés előadás között van.

Magyarországon is a műfaj történetének egyik legfontosabb állomása az 1994-es szegedi szabadtéri, majd operettszínházi premier – Kerényi Miklós Gábor – KERO® rendezésében, a musicalnek itthon is kultusza alakult ki, nem véletlen tehát, hogy a Budapesti Operettszínház és az MKB Musical Aréna most szabadtéren kelti új életre a legendát 2011 nyarán Sopronban – sztárszereposztásban.

szinpad800pxA megaprodukció előkészületei már gőzerővel folynak. A nagyszabású vállalkozás jelentőségét mutatja, hogy Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Fodor Tamás igent mondott a felkérésre, és elvállalta a fővédnökséget. Elkészültek az első látványterve, és rövidesen véglegessé válik a teljes szereplőgárda is. Az már biztos, hogy két musicalsztár, Dolhai Attila és Feke Pál színpadra lép. A rendező, KERO® nyílt meghallgatáson, több száz jelentkező közül választja ki a művészeket, akik a világ talán leggyönyörűbb musicaljében, a Miss Saigonban nyáron színpadra léphetnek. Ezt követi majd a több száz táncos és statiszta válogatása, a szervezők leginkább soproni és Sopron környéki tánccsoportokra, fiatalokra számítanak. A táncosokat egyébként a soproni kötődésű Rogács László, a Budapesti Operettszínház, illetve a Miss Saigon játékmestere választja majd ki.

A jegyek árusítása Magyarország mellett Ausztriában és Szlovákiában is megkezdődött. Legyen Ön is vendégünk, váltsa meg helyét a nyár szuperprodukciójára, a több száz szereplőt, sztárokat, élő zenekart, helikopter-inváziót felvonultató Miss Saigonra!

A Miss Saigon Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operája alapján íródott. Egy kudarcra ítélt románcot ír le a hetvenes évekbeli Saigonban, a vietnami háború idején. A musicalt állítólag egy fénykép ihlette, amelyet Schönberg véletlenül talált egy újságban. A fotón egy vietnami édesanya volt, amint éppen elköszön a lányától a Tan Son Nhut Légibázison. A lány az Egyesült Államokba utazott, ahol az édesapja egy volt amerikai katona, és olyan pozícióban volt, amelyben jobb körülményeket tudott a lányának biztosítani. Schönberg az édesanyának ezt a tettét úgy nevezte el, mint a „végső áldozat”, amely aztán a darab központi gondolata lett.

operettlogowebre

KERO® nagy örömmel kezdett foglalkozni újra a musicallel, hiszen pályájának egyik legfontosabb állomása az 1994-es premier.

– A Miss Saigon azon rockoperák-musicalek közé tartozik, melyek a lenyűgöző látvány, a különleges, Puccini-idézetekkel teli muzsika, s a remek hangzás mellett igazi zenedrámák. A történet számunkra, akik az Amerika-imádat, s a szocializmus gazdasági problémáinak nyomasztó terhe alatt éltünk, különösen átélhető. A mű katartikus élményt kínál szinte minden nézőnek, szól a gyarmatosításról, a kommunizmus kísértetéről, a különböző kultúrák-népcsoportok közötti különbségekről, s bár társadalmi feszültségekkel teli, mégis főképp a szerelem mindent legyőző erejéről mesél. Sopronban, a Páneurópai piknik, a vasfüggöny lebontásának történelmi helyszínén különös aktualitást nyer ez a produkció. A Miss Saigon jelképe a talmi csillogásnak, az érvényesülési vágyaknak, a kiszolgáltatott szerelmeknek, a rideg valóságnak. A Miss Saigon mégis reménysugár, példa arra, hogy a legnehezebb helyzetekben is meg kell próbálni felelősséggel élni egymás iránt. Nagy örömömre szolgál, hogy ezt a legendás musicalt a hatalmas soproni szabadtéri színpadon, élő zenekarral, több száz közreműködővel, helikopterrel és sztárszereplőkkel most újra bemutathatjuk – mondta a rendező, KERO®.

musicalarena141

Török Zoltántól megtudhattuk, hogy az eddig Sopronban bemutatott 4 operettszínházi produkcióra több mint 10 ezer jegyet értékesítettek, ami az együttműködés alig több mint 1 évre visszatekintő időtartamát figyelembe véve, óriási számadat. A Miss Saigon előadásain ugyanakkor ennek dupláját, közel 20 ezer nézőt várnak az ország minden pontjáról.

A bemutatóval a RAABERSPORT KFT. is mérföldkőhöz érkezett, hiszen a darab színre vitelében is aktív szerepet vállal, a Budapesti Operettszínház partnereként.

Az augusztus 19-20-21-én bemutatásra kerülő, gigantikus vállalkozást a Soproni Piknik fő attrakciójának szánják. Olyan programnak, amelyhez fogható látványvilágot csak a legnagyobb európai szabadtéri színpadok közönsége csodálhatott meg korábban.

A belépőjegyek november 13-tól vásárolhatók meg 3990 Ft-os induló áron.

Jegyértékesítő helyek: MKB ARÉNA SOPRON, Pro Kultúra Jegyiroda, Escort Tourist, Blaguss Utazási Iroda.

Online jegyértékesítés itt!

Sopron addig sem marad látványos zenés darabok nélkül, hiszen december 11-én a Nem tudok élni nélküled, majd a Soproni Tavaszi Fesztivál nyitóprogramjaként a West Side Story elevenedik meg a Musical Aréna falai között, Miklósa Erika és Dolhai Attila főszereplésével.

misssaigon_merkur550jpg

to top