ARÉNA: megújulás és bővülés előtt!

A tervek szerint tavasszal megkezdődnek azok a munkálatok, melynek keretében felújításra kerül, és egyúttal 3000 férőhelyesre bővül az MKB ARÉNA! Ahogy azt Török Zoltán ügyvezetőnk elmondta, az ország első olyan kosaras akadémiai központját építjük, bővítjük az MKOSZ-nél elnyert és az NGM által jóváhagyott, TAO sportágfejlesztési program keretében, ahol egy helyen lesz elérhető minden, ami egy akadémia magas szintű működéséhez, valamint nagy nemzetközi utánpótlás rendezvények lebonyolításához elengedhetetlen.

A munkálatok közel két évet vesznek igénybe, melynek első ütemében megújulnak, cserére kerülnek a már elavult tűzjelző berendezések, elektromos vezetékek, légtechnika, bővül a menekülési útvonalak száma, ezzel lehetővé téve, hogy az Aréna a mai kor követelményeinek megfelelő biztonsági és komfort fokozattal rendelkezzen.

A bővítés során az Ikva patak irányába egy 24 m hosszú toldással, két szinten, összesen 1600 nm térrel bővül a létesítmény, ahol az Európa-bajnokság idején mobil lelátók segítségével, a FIBA előírásainak megfelelően 3000 számozott ülőhely várja majd a csapatokat és szurkolóit.

A hétköznapok során azonban a hozzáépítésre kerülő épületrész egy újabb, nemzetközi minősítéssel rendelkező kosárlabda pályaként üzemel majd az Arénán belül. Ez a terem a nemzetközi szabvány szerinti méretezéssel és technikai kiszolgálással (eredményjelző, hangrendszer, lelátó) rendelkezik majd!

A két termet mobil fal választja majd el egymástól, így nyílik lehetőség arra, hogy az ARÉNA nagy rendezvények, akár egy több minősített pályát igénylő utánpótlás Európa-bajnokságnak is otthont adni tudó, multifunkciós létesítményként üzemelhessen!

Az ARÉNA kiszolgáló blokkja a 3000 nézőt ellátni képes mosdókkal, a 3 termet kiszolgálni képes öltözőkkel, valamint sajtó szobával és az Akadémia működéséhez szükséges egészségügyi és adminisztrációs blokkal, pihenő helyiségekkel is bővül, közel 800 (!) nm-en.

Kialakításra kerül továbbá a jelenlegi E szektor felett egy 150 fő befogadására alkalmas VIP páholy, a hátterében a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő VIP kiszolgáló térrel, társalgóval, mosdókkal.

Terveink úgy készültek, hogy az MKB ARÉNA a jövőben ne csak az Európa-bajnokságra, hanem a város közösségi és tömegsport életének maximális kiszolgálására, nagy utánpótlás Európa-bajnokságok rendezésére, de adott esetben újabb, nagy tömegrendezvények befogadására is alkalmas legyen.

A tervezés során igyekeztünk figyelembe venni azt a rengeteg tapasztalatot, amely az elmúlt évek üzemeltetői gyakorlata alapján felhalmozódott és bízunk benne, hogy a megvalósulás után, akár mint az AKADÉMIA központja, akár mint a városi tömegsport és diáksport rendezvények egy újabb helyszíne, de akár mint nagy rendezvények befogadó tere is jól fog majd vizsgázni a gyakorlatban.

A felújítás több ütemben valósul meg, ideje alatt az Aréna továbbra is látogatható marad. A munkálatoknak a 2015-ös női kosárlabda Európa-bajnokság kezdetéig kell befejeződniük, mely lehetővé teszi, hogy Sopron is helyszíne legyen a minden bizonnyal sok érdeklődőt, külföldi látogatót vonzó kontinensviadalnak.

A Raabersport Kft. által elnyert bruttó 550 milliós pályázat kivitelezése Sopron Megyei Jogú Város hathatós támogatásával valósulhat meg!

A város 120 milliós önrészt vállal a pályázatban, amely elengedhetetlen feltétele a beruházás megvalósulásának! A beruházás további fedezetéül szolgáló forrás összegyűjtését a
Raabersport Kft. TAO felajánlásokból fedezi.

A beruházás befejezését követően az új blokk vagyonjogilag – az MKB ARÉNA-hoz hasonlóan – Sopron Megyei Jogú Város tulajdonát képezi majd. A Raabersport Kft. a beruházás megvalósulását követően – pályázati vállalásának megfelelően -, mint a létesítmény üzemeltetője tevékenykedik majd tovább.

Célunk az, hogy a létesítmény ne, mint egy ritkán használható monstrum “porosodjon” kihasználatlanul az idők során, sokkal inkább, mint a város közösségi, sport és kulturális életének egyik központja, mindennapjaink részeként szolgálja a Soproniakat!

Ez a vállalkozás óriási erőfeszítést igényel Sopron Városától és a pályázat elnyerőjétől, cégünktől egyaránt. Csak egy nagy összefogással érhetjük el célunk, amihez kérjük a város lakosságának, cégeinek segítségét is!

A tervek tanulmányozásához mindenkinek jó időtöltést kívánunk!

to top