Színes, szélesvásznú előadás

Egy remekmű, amely túlélt évtizedeket, évszázadokat, regényként születetett meg, filmként virágzott és zenés darabként kelt ismét életre. Az Elfújta a szél örökéletű, nem csak a belőle készült film vált milliók kedvencévé, de az azonos című musical-változat – Gérard Presgurvic műve – is elindult világhódító útjára. A Szegedi Szabadtéri Játékokon sem maradt el a siker július 26-án, amit kemény munka előzött meg. A magyarországi bemutatót követően a Nádasdy-díjas rendezőnek, Somogyi Szilárdnak volt mit ünnepelnie: nem csak az előadás, hanem 27-i születésnapja alkalmából is gratuláltak neki.

Gérard Presgurvic Margaret Mitchell híres regénye alapján készült musicalje, az Elfújta a szél magyarországi bemutatóját hatalmas ovációval fogadta a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége. Somogyi Szilárd rendező elmondta, a Dóm tér nézői a 2003-ban, Párizsban bemutatott darab “non-replika” – új rendezésben, díszletekkel és jelmezekkel készült – változatát láthatta.

A családi album egy képe: Veréb Tamás-Bíró Eszter-Gubik Petra-Szabó P. Szilveszter-Nádasi Veronika-Czigány Judit (Fotók: Éder Vera)

A családi album egy képe: Veréb Tamás-Bíró Eszter-Gubik Petra-Szabó P. Szilveszter-Nádasi Veronika-Czigány Judit
(Fotók: Éder Vera)

A magyar közönség először július 26-án ismerhette meg a szenvedélyes szerelmi történet zenés változatát. Észak Dél ellen folytatott történelmi harca látványos csatajelenetekkel, élő állatokkal és persze népszerű színészekkel, énekesekkel, s több mint száz táncossal és statisztával elevenedik meg. A musical megálmodói, alkotói és szereplői valamennyien vallják, nagy kihívás számukra a híres történet színpadra vitele – pláne, hogy az előadásban még Atlanta is leég…

A szép Scarlett O’Hara viharos szerelmeiről és örök szenvedélyeiről szóló történetét Margaret Mitchell az Egyesült Államok legvéresebb polgárháborújának környezetébe ágyazta 1936-ban, és ezzel berobbant a világirodalomba. A regényből három évvel később készült film pedig tíz Oscar-díjával a filmtörténelembe írta be magát kitörölhetetlenül. Ami azonban mindennél fontosabb, nézők száz milliói szeretik mindkettőt. Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard meghódította a világot! Gerard Presgurvic francia zeneszerző – a sikermusical Rómeó és Júlia szerzője – évtizedekkel később gondolt egy merészet és megzenésítette az elmúlt évszázad egyik legnagyobb sikertörténetét. Tíz évvel ezelőtti párizsi bemutatója után most szabad kezet kaptak a magyar alkotók és Kerényi Miklós Gábor valamint Somogyi Szilárd fordításában megszületett az Elfújta a szél hazai verziója.

Látványos koreográfia - fent Gerald O'Haraként Szomor György

Látványos koreográfia – fent Gerald O’Haraként Szomor György

“Amikor Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával fordítottuk a művet és készítettük az új dramaturgiát, arra törekedtünk, hogy a történetvezetés a regényhez és a filmhez közelítő legyen. A hatalmas szegedi színpad alkalmas arra, hogy a mű “színes, szélesvásznú filmként” jelenjen meg a közönség előtt. A szereplők csupán négy-öt percet töltenek egy-egy jelenet helyszínén, majd pörög tovább a “mozi”, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy mozgékonyabb, fürgébb, maian fiatalos legyen az előadás” – fogalmazott a rendező.

“Margaret Mitchell regényét és a klasszikussá lett filmváltozatot is felhasználtuk a Presgurvic-musical magyar verziójának színpadra állításakor. Persze az 1939-es film ízlésvilága, kicsit lassú, poros tempója a mai felgyorsult világban már nem vehető át, de azért valamiféle támpontot mégiscsak ad. Olyannak akartam láttatni Scarlett O’Harát, Észak-Dél konfliktusát, amilyennek a regény olvasásakor az én képzeletemben megjelent.”

Bál O'Haráéknál: Gömöri András Máté-Pirgel Dávid-Vágó Zsuzsi-Serbán Attila-Brasch Bence

Bál O’Haráéknál: Gömöri András Máté-Pirgel Dávid-Vágó Zsuzsi-Serbán Attila-Brasch Bence

A rendező szerint Duda Éva kirobbanó koreográfiái sokat tesznek hozzá a Bátonyi György díszlet- és Velich Rita jelmeztervező által megálmodott nagyszabású látványvilághoz, emellett különleges világítástechnika is segít elvarázsolni a nézőket. Somogyi Szilárdnak az Elfújta a szél az első saját produkciója a szabadtérin, az Operettszínházzal a Szentivánéji álom, a Rudolf, a Rómeó és Júlia Dóm téri bemutatóinak is részese volt. Annak idején pedig még az Iglódi István által rendezett István, a királyban is fellépett…

“A Dóm tér megköveteli azt a monumentalitást, amely nélkül nem is érdemes itt bármibe belekezdeni. A látványos jelenetek azért fontosak, mert az azokat követő intim, prózai jelenetek így vissza tudnak szűkülni. Az ellenpontozás technikája kiválóan működik ezen a hatalmas színpadon. Talán az a legfontosabb ilyenkor, hogy képeket kell tudni komponálni – így Somogyi Szilárd, aki hozzátette: Arról a küzdésről, életösztönről is szól a darab, amely példaértékű lehet akár a mai világban is: az ember mindenféle akadályok, megpróbáltatások közepette hogyan képes talpon maradni. Mindenki kicsit magára ismerhet, mert mindennapi szituációink, szerelmeink, kapcsolataink, szövevényes rendszereink ma is alapvetően hasonlóképp működnek. A díszletek mozgatásával, a térhasználattal, a világítással – és a néző fantáziájában is bízva – hihető illúziót szerettünk volna teremteni. 42 helyszín váltja egymást – ennek a bonyolult rendszernek az összehangolása volt a legnehezebb. Ügyesen kell a térformákat, az embereket mozgatni, hogy a 102 közreműködő sokkal többnek tűnjön abban a pillanatban, amikor erre van szükség. Erről szól a rendezői munka, amelynek szakmai fogásait mesteremtől, Kerényi Miklós Gábortól és a marosvásárhelyi egyetemen Babarczy Lászlótól tudtam ellesni – összegezte Somogyi Szilárd.

Veréb Tamás-Pálfalvy Attila-Bíró Eszter-Csengeri Ottília

Veréb Tamás-Pálfalvy Attila-Bíró Eszter-Csengeri Ottília

Az Elfújta a szél főszereplőit többfordulós castingon választották ki, több mint ötszáz jelentkező közül. A rendező és alkotótársai három musical-színész generációt “hoztak” össze Scarlett O’Hara történetének megelevenítéséhez: a “régi nagyok”, a középgeneráció sztárjai és reményteljes ifjú tehetségek állnak majd egy színpadon, az új Presgurvic-darabban.

A magyar musical színészek “nagy generációját” képviseli Belle Watlingként Janza Kata, Rhett Butlerként Szabó P. Szilveszter és Gérald O’Haraként Szomor György. A középgeneráció csillagai közt ott van Scarlett O’Haraként Vágó Zsuzsi, Serbán Attila, aki Stuart Tarletont kelti életre, Bíró Eszter, aki Melanie Hamiltont alakítja, valamint Mammy szerepében Nádasi Veronika.

Gubik Petra és Szabó P. Szilveszter

Gubik Petra és Szabó P. Szilveszter

A “nagy öregek” mellett olyan fiatalok is lehetőséget kaptak a produkcióban, mint például az Ashley Wilkes-ként bemutatkozó, Diósgyőrben tavaly érettségizett Veréb Tamás, aki négyszer nyerte el a MOL Tehetségtámogató Programjának ösztöndíját, és már 9 éves kora óta rendszeresen lép színpadra.
A legifjabb generációból Brasch Bence, Scarlett férje, Frank Kennedy szerepében látható, s a közönség visszajelzése alapján is, remélhetőleg egy új musicalcsillag született a magyarországi premier estéjén: Gubik Petra játszotta Scarlett O’Harát először itthon – kitörő sikerrel.

Generációváltás történt a zenei vezetői poszton: a szegedi szabadtérin évtizedeken át számos musicalprodukciót sikerre vivő Makláry Lászlótól a Zeneakadémián idén diplomázott Balassa Krisztián vette át a karmesteri pálcát.

Belle Watling: Janza Kata

Belle Watling: Janza Kata

A produkcióban látható még Pittypat néniként Csengeri Ottília, John Wilkesként Petridisz Hrisztosz, Jonas Wikersonként Szerényi László, Dr. Meade szerepében Pálfalvy Attila, Brent Tarletonként Gömöri András Máté, Charles Hamiltonként Pirgel Dávid, valamint a fekete szolgáló, Prissy szerepében Czigány Judit. Duda Éva látványos koreográfiai elemeit ugyancsak egy, a helyi statisztákkal kibővített, a produkcióra válogatott remek musical együttes adja elő.

A szegedi előadások már teltházasok, de a produkció még megtekinthető augusztus 17-én és 18-án Sopronban, az MKB Musical Aréna idén újra felépülő szabadtéri színpadán is.

Menekülés az égő Atlantából...

Menekülés az égő Atlantából…

Eredeti cikk, több fotóval az Operettszínház oldalán

to top